Παιδική Ασφάλεια Υγείας: Περιττό Έξοδο ή Ανάγκη Ουσίας;

Μέσα σε μία σύγχρονη κοινωνία του δυτικού κόσμου όπου ανήκουμε και διαβιούμε, ταυτιζόμενοι με την ανθρωποκεντρική κουλτούρα, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος γονέας που δεν επιθυμεί το καλύτερο για το παιδί του. Η υγεία πάντα προέχει, πόσο μάλλον όταν αφορά τα παιδιά μας. Η παιδική ασφάλιση υγείας είναι πολιτισμός, αξιοπρέπεια και διέξοδος σε εύκολα, καθημερινά ή δύσκολα ιατρικά ζητήματα που ενδεχομένως να βρεθούμε σαν οικογένεια στη δυσάρεστη θέση να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε για το παιδί μας. Στην παιδική ασφάλεια υγείας το ζήτημα της ενημέρωσης είναι κορυφαίο διότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την τύχη να έχουν επίγνωση για το χρησιμότερο και πιο επίκαιρο από ποτέ αυτό ασφαλιστικό προϊόν δηλαδή της παιδικής ασφαλείας υγείας.

Όταν αναφερόμαστε στην παιδική ασφάλιση υγείας για να μην υπάρχει σύγχυση, εννοούμε ένα πλήρες νοσοκομειακό σύστημα υγείας που διαθέτει και περιφερειακές καλύψεις για να διασφαλίσει με το καλύτερο τρόπο παιδικά περιστατικά που αφορούν είτε μία πρόσκαιρη αντιμετώπιση, όπου μάλιστα αποφεύγεται η μεγάλη αναμονή και ταλαιπωρία στα εξωτερικά ιατρεία και κατ’ επέκταση ο κίνδυνος μετάδοσης άλλων ιώσεων, είτε μία πλήρη αντιμετώπιση περίπτωσης σε όλο το φάσμα της, που απαιτείται σε μία νοσηλεία.

Πριν περάσουμε στην επεξήγηση επιμέρους θεμάτων της παιδικής ασφάλισης υγείας, νιώθουμε την ανάγκη να σας εκθέσουμε τρία περιστατικά-παραδείγματα όπου καταδεικνύεται με τον πλέον εμφαντικό τρόπο η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα αυτού του τόσου σπουδαίου προϊόντος.

Τα κάτωθι είναι πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα το τρέχον έτος και αντιμετωπίστηκαν από την εταιρεία μας.

Ιατρικό περιστατικό 1:

Ο δεκάχρονος Παναγιώτης παρουσίασε έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα και εισήχθη σε ιδιωτική κλινική όπου διαγνώσθηκε περιτονίτιδα. Ταχύτατα διενεργήθηκε η χειρουργική επέμβαση σκωληκοειδίτιδας και μετά από πέντε ημέρες νοσηλείας γύρισε στην αγκαλιά της οικογενειακής θαλπωρής του σπιτιού του. Το κόστος της νοσηλείας ανήλθε στο ποσό των 7.225€ από τα οποία ο δημόσιος φορέας δικαιολόγησε μόλις τα 400€.


Ιατρικό περιστατικό 2:

Ο μικρός Γιωργάκης εισήχθη εκτάκτως με πόνους στον αυχένα και νοσηλεύτηκε με διάγνωση οξείας λεμφαδενίτιδας για τέσσερις ημέρες. Το κόστος της παιδικής νοσηλείας ανήλθε στα 3550€ από τα οποία ο δημόσιος φορέας κάλυψε δαπάνες της τάξεως μόλις 255€.


Ιατρικό περιστατικό 3 από την παιδική καθημερινότητα:

Η μικρή Αθηνά ενώ έπαιζε στο πάρκο χτύπησε το δεξί της χέρι. Άμεσα κατευθύνθηκε μαζί με τον γονέα της στα εξωτερικά ιατρεία ιδιωτικού θεραπευτηρίου όπου διαγνώσθηκε με κάταγμα. Το κόστος του μικρού έκτακτου περιστατικού ανήλθε στα 260€ από τα οποία δεν καλύφθηκε τίποτα από το δημόσιο φορέα ασφάλισης.



[Διαβάστε επίσης: "Ποια τα είδη των νοσοκομειακών προγραμμάτων υγείας στην Ελλάδα; - Μέρος Α"]


Γιατί πρέπει να κάνουμε παιδική ασφάλιση υγείας;

Οι κυριότεροι λόγοι που επιβάλλεται να έχουμε στην κατοχή μας ένα ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας για την εξασφάλιση του παιδιού μας ή των παιδιών μας είναι οι εξής:

1) Η γρήγορη και εύκολη αντίδραση με ασφαλή τρόπο σε κάποια επείγοντα περιστατικά που δεν είναι τόσο σοβαρά μεν αλλά χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για το παιδί μας.

2) Η παιδική ασφάλιση υγείας μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε δυσβάστακτα κόστη νοσηλείας που ενδεχομένως να προκύψουν σε κάποιες περιπτώσεις. Αποζημιώνει δηλαδή τη νοσηλεία του παιδιού στα ιδιωτικά νοσοκομεία χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς το άγχος του υψηλού κόστους. Τα βαριά περιστατικά όπως η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα, ο παιδικός καρκίνος, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, είναι μερικές από τις σοβαρές περιπτώσεις που απεύχεται ο καθείς να συναντήσει για το παιδί του και ομολογουμένως οι πιθανότητες να είναι με το μέρος του. Ωστόσο, αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο γονέας θα πρέπει να το αντιμετωπίσει, παρέχοντάς του τη δυνατότητα για έγκαιρη και υψηλού επιπέδου περίθαλψη, που με ευκολία θα διαχειριστεί οικονομικά.

3) Η ασφάλεια υγείας παιδιού, μας προσφέρει την επιλογή ιδρυμάτων ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κορυφαίων ιατρών της αρεσκείας μας και σύγχρονης ιατροτεχνικής μεθοδολογίας για την ίαση του προβλήματος μας, εύκολα και γρήγορα.

4) Η ηρεμία και ο θετικός ψυχισμός είναι τα συναισθήματα που προσφέρει απλόχερα στους γονείς η απόκτηση ενός νοσοκομειακού παιδικού προγράμματος υγείας.

5) Η κατοχύρωση, τέλος, ενδεδειγμένων λύσεων σε θέματα υγείας καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού μας, είναι κάτι που προσφέρει σίγουρα η παιδική ασφάλεια υγείας. Αυτό συμβαίνει διότι όταν ασφαλίσει την υγεία του ένας άνθρωπος από την παιδική ηλικία με ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας, όποιο πρόβλημα υγείας και να αντιμετωπίσει στη ζωή του είναι εξασφαλισμένο ότι θα μπορεί να το διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα.



Ποια τα είδη παιδικών νοσοκομειακών προγραμμάτων υγείας;

Αρκετά προϊόντα παιδικής ασφάλισης υγείας υπάρχουν τόσο στην Ελληνική Ασφαλιστική αγορά όσο και στην διεθνή Ασφαλιστική αγορά σαν επιλογές. Οι κυριότερες κατηγορίες παιδικών νοσοκομειακών προγραμμάτων υγείας είναι οι εξής:

α) τα προγράμματα κλειστού δικτύου, όπου μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ιατρικά περιστατικά που θα συμβούν στο παιδί μας μόνο σε συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα.

β) Κατά δεύτερο λόγο υπάρχουν τα παιδικά προγράμματα υγείας ανοιχτού δικτύου όπου έχουμε πολλαπλές επιλογές νοσηλευτικών ιδρυμάτων για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τόσο ένα έκτακτο περιστατικό όσο και κάποια νοσηλεία για το παιδί μας.

γ) Μία τρίτη κατηγορία στην παιδική ασφάλεια υγείας όπου παρέχεται περισσότερη ευελιξία και ελευθερία στα ζητήματα τόσο νοσηλειών στο εξωτερικό όσο και σε κάποια άλλα επιπλέον καλύμματα (π.χ. επιλογή δικού μας παιδιάτρου, οδοντιάτρου, επιλογή ομοιοπαθητικής, κινεζικής ιατρικής, αγιουρβέντα, κ.α.) είναι η διεθνής παιδική ασφάλιση υγείας.

δ) Μία τελευταία και σαφώς υποδεέστερη επιλογή σε σχέση με τις προηγούμενες για την παιδική ασφάλεια υγείας, ακούει στο όνομα παιδικό προσωπικό ατύχημα. Εδώ υπάρχει ένα περιορισμένο κεφάλαιο κάλυψης με τα προγράμματα αυτά και μπορούμε να λύσουμε μόνο μικρού κόστους ζητήματα υγείας για τα παιδιά μας.


Ποια τα κόστη και από πότε μπορεί να αρχίσει η παιδική ασφάλιση υγείας;

Τώρα, η παιδική ασφάλιση υγείας κοστολογικά μπορεί να κινηθεί από ένα ποσό της τάξεως 60 με 70 ευρώ το χρόνο ως ένα ποσό 2.000 ευρώ το χρόνο. Το τεράστιο χάσμα διαφοράς τιμών που υφίσταται, έχει να κάνει ασφαλώς με τις επιπλέον παροχές υγείας που δίδονται σε ένα παιδικό νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας. Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας αυξομείωσης του τελικού κόστους της παιδικής ασφάλισης υγείας θεωρείται η συμμετοχή ή απαλλαγή, δηλαδή τα πρώτα χρήματα που δεν πληρώνει η απαλλάσσεται μία ασφαλιστική εταιρεία σε ένα γεγονός νοσηλείας. Η ένταξη του παιδιού σε πρόγραμμα ασφάλισης υγείας μπορεί ανάλογα να ξεκινήσει από την 1η μέρα, την 31η ή από τον τρίτο μήνα αντίστοιχα από τη μέρα γέννησής του. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και επιλογές στις οποίες ένα παιδί μπορεί να ασφαλίζεται όσο εξελίσσεται η κυοφορία της μητέρας του. Αυτό το προτέρημα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα διεθνών ασφαλίσεων υγείας.



Τι καλύπτει ένα παιδικό νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας;

Η ασφάλεια υγείας των παιδιών καλύπτει ως επί το πλείστον κάποια βασικά ζητήματα που είναι κοινά σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες και διάφορα επιμέρους που είναι είτε επιλεγόμενα είτε διατίθεται σε μερικά προγράμματα και μόνο.

Τα κοινά χαρακτηριστικά μιας παιδικής ασφάλισης υγείας είναι πρώτα απ' όλα τα κόστη που λαμβάνουν χώρα σε μία παιδική νοσηλεία π.χ. Έξοδα για δωμάτιο και τροφή, αμοιβή θεράποντος Ιατρού αμοιβές ιατρικής χειρουργικής ομάδας και αποκλειστικής νοσοκόμας, φαρμακευτικές αγωγές και διαγνωστικές εξετάσεις που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Επίσης η κάλυψη για αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών από ασθένεια η ατύχημα στα εξωτερικά ιατρεία ενός οργανωμένου ιδιωτικού νοσηλευτικού Ιδρύματος είναι κάτι πού το συναντάμε σε όλα ανεξαιρέτως ως επί το πλείστον παιδικά προγράμματα υγείας.

Φυσικά σε αυτό το σημείο για να είμαστε εντελώς ακριβείς, καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν αποζημιώνει ένα περιστατικό υγείας με τον ίδιο τρόπο. Αυτό είναι ένα σημείο το οποίο ιδιαίτερα πρέπει να προσεχθεί στην ανάλυση του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή υγείας, που καλείται να μας ενημερώσει ώστε να πάρουμε την κατάλληλη απόφαση για την ασφάλεια του παιδιού μας ή των παιδιών μας.



[Διαβάστε επίσης: "Οικογενειακή ασφάλιση υγείας και προστασίας"]



Τι πρέπει να προσέξει κανείς στην παιδική ασφάλιση υγείας;

Βεβαιότατα κάποια ζητήματα πρέπει να προσεχθούν ιδιαιτέρως όταν σαν γονείς φτάσουμε στο σημείο να επιλέξουμε την καταλληλότερη ασφάλεια υγείας για τα παιδιά μας.

Ποια είναι τα σημεία αυτά;

Α) Σίγουρα είναι οι εξαιρέσεις δηλαδή τι δεν καλύπτει ποτέ ένα παιδικό νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας π.χ, εξαίρεση χρόνιων σοβαρών ασθενειών ή δυνατότητα απευθείας πληρωμής σε σοβαρή νοσηλεία εκτός χώρας διαμονής.

Β) Επίσης πολύ σημαντικό είναι να ελεγχθεί είναι κατά πόσο γρήγορα μία παιδική ασφάλεια υγείας ωριμάζει, είναι οι λεγόμενες χρονικές αναμονές, δηλαδή αρχίζει να λειτουργεί σε κάποια ιατρικά ζητήματα περιοριστικά, ούτως ώστε να αποζημιώσει η ασφαλιστική εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε την ατυχία να επισκεφθεί την οικογένειά μας το καταγραφόμενο δυσάρεστο ιατρικό γεγονός που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα αυτή, π.χ. μεγάλο χρονικό διάστημα εξαίρεσης της κάλυψης των εκ γεννητής παθήσεων ή συγγενών παθήσεων, θα πρέπει να το γνωρίζουμε ξεκάθαρα

Γ) Ένα άλλο σημείο που πρέπει σίγουρα να μην μας διαφύγει της προσοχής είναι η κατοχύρωση ανανεώσης να λειτουργεί επ' ωφελεία μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κοιτάξουμε με ποιες προϋποθέσεις κατοχυρώνεται το δικαίωμά μας να ανανεώσουμε την παιδική ασφάλιση υγείας μας κάθε έτος, σύμφωνα με το πρόγραμμα υγείας που έχουμε επιλέξει.

Δ) Σοβαρό και απαραίτητο στο παιδικό νοσοκομειακό μας πρόγραμμα καθίσταται η ύπαρξη κάλυψης επείγουσας μεταφοράς η οποία αναλαμβάνει να καλύψει τα έξοδα συντονισμού και οργάνωσης της μεταφοράς σας, τα έξοδα για ιατρική βοήθεια κατά τη διάρκεια της μεταφοράς σας, καθώς και το κόστος της μεταφοράς του παιδιού σας. Επιπλέον, κατά την μεταφορά και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας, να αναλαμβάνει τη μετάβαση ενός ατόμου ως συνοδού και του θεράποντα ιατρού σας, εάν το ζητήσετε.

Ε) Ποιός γονέας δεν θα ήθελε να βρίσκεται στο πλευρό του παιδιού του σε περίπτωση πιθανής νοσηλείας του; Επομένως, τα έξοδα δωματίου και τροφής που πραγματοποιούνται εντός του νοσοκομείου για συνοδό-γονέα, είναι μια παροχή ουσίας και ψυχολογίας.

Ζ) Την προσοχή μας χρήζει, επιπροσθέτως, η κάλυψη εξόδων σε κέντρα αποκατάστασης μετά από σοβαρά ατυχήματα ή νευρολογικά περιστατικά. Τα οποία εμπεριέχονται σε αρκετά η αλήθεια είναι τελευταίως προγράμματα υγείας

Η) κάτι άλλο που θα συστήναμε να προσεχτεί ιδιαιτέρως είναι τα χρήματα που πραγματικά σύμφωνα με τις ανάγκες μας πρέπει να διαθέσουμε για την παιδική ασφάλεια των παιδιών μας σε συνάρτηση με τις καλύψεις που χρειαζόμαστε. Έχει αποδειχτεί πολλές φορές ότι αν δεν γίνει μία εμπεριστατωμένη μελέτη αναγκών, απορρίπτονται εν αγνοία μας κάποιες καλύψεις που θα ήταν πολύ χρηστικές και σωτήριες να εμπεριέχονται στην παιδική ασφάλιση υγείας των παιδιών μας.

Θ) Για το τέλος αφήσαμε μια κάλυψη που δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείπει από κανένα νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας παιδιού και μάλιστα επιβάλλεται να ενεργοποιείτε όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Το να συμπεριλαμβάνονται στο παιδικό συμβόλαιο υγείας που έχουμε στην κατοχή μας, οι συγγενείς παθήσεις ή εκ γενετής ανωμαλίες στην παιδική ηλικία, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Η ζωή μόλις έχει ξεκινήσει για τους μικρούς γίγαντες της ζωής μας και πρέπει να τους κατοχυρώσουμε στις πολύ κοστοβόρες ιατρικές περιπτώσεις που αντιπροσωπεύουν τα περίπου 6000 άγνωστα συγγενή νοσήματα και επιπλοκές αυτών.


Η παιδική ασφάλιση υγείας είναι το ύψιστο προϊόν μετουσίωσης της αγάπης προς τα παιδιά μας, διότι διασφαλίζουμε με αυτό τον τρόπο ότι πιο πολύτιμο… Την υγεία τους. Και σε αυτό δεν χωράνε ρίσκα ούτε αναβολές.