Η Κάλυψη της Πανδημίας στην Ασφάλιση Υγείας

Α) Τι καλείται πανδημία;

Β) Η ιστορική αναφορά/αναδρομή της τελευταίας 20ετίας.

Γ) Πώς και σε ποιες ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτεται η πανδημία στα προγράμματα υγείας;


Η λέξη πανδημία προέρχεται από δυο ελληνικές λέξεις: το παν που σημαίνει όλος και το δήμος που σημαίνει πληθυσμός. Η πανδημία λοιπόν είναι μια πολύ γρήγορη εξάπλωση μιας ασθένειας σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, που απειλεί την υγεία του συνόλου του πληθυσμού. Η διαφορά της με την επιδημία είναι ότι η δεύτερη περιορίζεται σε έναν τόπο μιας χώρας ή σε ολόκληρη τη χώρα.

Όταν ξεφεύγει από αυτήν και πλήττει και άλλες χώρες, τότε έχουμε το φαινόμενο της πανδημίας. Οι πανδημίες δεν είναι πρώτη φορά που επηρεάζουν τη συνοχή της υγείας ενός συνόλου. Η χολέρα, η πανώλη, η ευλογιά κατά καιρούς έχουν αποδεκατίσει τον ανθρώπινο πληθυσμό διαχρονικά ουκ ολίγες φορές από την αρχαιότητα έως το πρόσφατο παρελθόν. Ο δυο τελευταίες πανδημίες ήταν ο ιός του HIV, όπου από το 1976 έχουν χάσει τη ζωή τους 39 εκατομμύρια άνθρωποι. Επίσης, ο H1N1 που έλαβε χώρα το 2009 και εξαπλώθηκε σε 74 χώρες είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 575 χιλιάδες άνθρωποι.

Η κάλυψη των πανδημιών στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας καλύπτεται με τρεις επιμέρους τρόπους:

1) Με την παροχή νοσοκομειακού επιδόματος αν επιλεγεί για τη νοσηλεία δημόσιο νοσοκομείο ή επιβληθεί από το κράτος κατά περίσταση νοσηλεία αποκλειστικά σε δημόσιο νοσοκομείο (τούτο συμβαίνει όταν έχουμε μία πολύ γενικευμένη κατάσταση όπου σύμφωνα με τα εκάστοτε υπουργεία υγείας των χωρών οριοθετείται η διαδικασία). Αναλόγως με την ασφαλιστική εταιρεία και το πρόγραμμα ασφάλειας υγείας που διαθέτει, κάποιος ενισχύεται με νοσοκομειακό επίδομα το οποίο διαφοροποιείται αν πρόκειται για νοσηλεία σε ένα απλό δωμάτιο ή παραμονή στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης. Επίσης, το ποσό του επιδόματος νοσηλείας για τις πανδημίες και η χρονική περίοδος που χορηγείται αυτό, είναι κάτι που στην ασφάλιση υγείας και συγκεκριμένα στα νοσοκομειακά προγράμματα αποζημιώνεται με διαφορετικό τρόπο από τις ασφαλιστικές. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η λήψη νοσοκομειακού επιδόματος λόγω πανδημιών, μπορεί να υλοποιηθεί και με την ύπαρξη και μόνο, μεμονωμένου συμβολαίου ή προσαρτήματος κάλυψης νοσοκομειακού επιδόματος.

2) Με την εξ ολοκλήρου κάλυψη της νοσηλείας ως ένα σύνηθες περιστατικό υγείας που καλύπτεται σε ένα ατομικό ή οικογενειακό πρόγραμμα υγείας ανάλογα με το ανώτατο ετήσιο κεφάλαιο του κάθε νοσοκομειακού προγράμματος υγείας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι αν οι πρόσκαιρες κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου υγείας της εκάστοτε χώρας, είναι η οδήγηση των πολιτών σε συγκεκριμένα νοσοκομεία αναφοράς για τις πανδημίες, τότε δεν μπορεί να υλοποιηθεί νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια της επιλογής μας.

3) Με την κάλυψη της δαπάνης του τεστ διαπίστωσης της πανδημίας. Οι πολίτες αν επισκεφτούν Ιδιωτικό Νοσοκομείο και υποβληθούν στο τεστ στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς νοσηλεία, τότε αυτό καλύπτεται απολογιστικά εφόσον η παροχή αυτή υποστηρίζεται από το νοσοκομειακό πρόγραμμά τους και εφόσον τεκμηριώνεται η ιατρική αναγκαιότητα και αποσταλούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ασφαλιστική εταιρεία.

Στο σημείο αυτό χρειάζεται να αναφέρουμε επιγραμματικά ποιες ασφαλιστικές εταιρείες της Ελλάδος και του εξωτερικού δεν εξαιρούν την κάλυψη της πανδημίας στα νοσοκομειακά προγράμματα υγειάς τους.

Από τις τοπικές ασφαλιστικές εταιρείες:

  1. Εθνική Ασφαλιστική
  2. MetLife
  3. ΜΙΝΕΤΤΑ
  4. CNP
  5. Eurolife
  6. Ατλαντική Ένωση
  7. Interamerican
  8. Groupama
  9. Ευρωπαική Πίστη (σε μερικά προγράμματα)
  10. Generali (επιδοματική κάλυψη μόνο)


Μερικές από τις πλέον γνωστές διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν κανονικά τις πανδημίες στην ατομική, οικογενειακή και ομαδική ασφάλιση υγείας είναι οι εξής:

  1. Aetna
  2. Bupa
  3. Cigna
  4. Axa PPP
  5. ALC
  6. Morgan Price
  7. Allianz Care
  8. IMG

Τέλος και λόγω των τελευταίων βιβλικών σημείων που ζούμε, ήθελα να τονίσω ότι η τόσο γενικευμένη και με τόσο επιθετικό τρόπο μετάδοση της συγκεκριμένης πανδημίας του κορωνοϊού είναι ένα γεγονός που το αντιμετωπίζει για πρώτη φορά η παγκόσμια ασφαλιστική κοινότητα σε τέτοιο μεγάλο εύρος. Έχουν υπάρξει πανδημίες όπως η Η1Ν1 που καλυπτόταν από την πρώτη στιγμή χωρίς να υπάρχει κάποιο απαγορευτικό πλαίσιο από τη μεριά της πολιτείας για την επιλογή του πολίτη να νοσηλευτεί σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.

Ανεξάρτητα με το πρωτόγνωρο συγκεκριμένο γεγονός, η κάλυψη των πανδημιών στα ατομικά ή οικογενειακά προγράμματα υγείας, αποτελεί κατά την άποψή μας, μία σημαντικότατη κάλυψη η οποία πρέπει να εξετάζεται αν εξαιρείται από τους όρους των προγραμμάτων ασφάλειας υγείας που αναζητούμε να καλυφθούμε εμείς ή και η οικογένειά μας. Φυσικά, θα πρέπει να προσμετρηθούν και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που διαθέτει η ασφάλεια υγείας μας, ώστε να παρθεί η καλύτερη απόφαση σύμφωνα με τις ανάγκες μας.


Αρθρογράφος: Δημήτριος Αποστολίδης - Διεθνής Μεσίτης Ασφαλίσεων

www.infomax.gr

Τ: 23 11 11 8000