Περιτομή

Πρόκειται για την χειρουργική αντιμετώπιση της φίμωσης. Η περιτομή, πέρα από τους ασθενείς που πάσχουν από την πάθηση, εφαρμόζεται και σε νεογνά ανά τον κόσμο για θρησκευτικούς λόγους. Έχει τεκμηριωθεί ότι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε περιτομή παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένο ποσοστό μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ιού των κονδυλωμάτων (HPV), και του ιού HIV.


Με την περιτομή επιτυγχάνεται, επίσης, καλύτερη τοπική υγιεινή του πέους. Παρόλο που η Περιτομή θεωρείται μια συνηθισμένη επέμβαση, είναι μία επέμβαση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και χειρουργική εμπειρία. Επειδή ακριβώς αφορά το πέος και τη σεξουαλική ζωή του ατόμου, έχει μεγάλη σημασία να επιτευχθεί άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.


[Διαβάστε επίσης: "Υπογονιμότητα: 10 τρόποι για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας."]


Η επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί είτε με τοπική αναισθησία, ενδεχομένως σε συνδυασμό με ενδοφλέβια καταστολή, είτε με γενική αναισθησία (σε άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητα στον πόνο). Με ειδικό μαχαιρίδιο ή με λείζερ αφαιρείται η ακροποσθία που καλύπτει τη βάλανο (κεφαλή του πέους) είτε ολοκληρωτικά, ώστε η βάλανος να μένει ακάλυπτη, είτε τμηματικά αφαιρώντας μόνο το στενωτικό τμήμα της (μερική περιτομή). Η συνέχεια του δέρματος αποκαθίσταται με απορροφήσιμα ράμματα. Το πέος περιδένεται σφιχτά για 24 ώρες προς αποφυγή αιμορραγιών και περιορισμό του οιδήματος.


Ο ασθενής παραμένει στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής για 1-2 ώρες και αφού συνέλθει εντελώς αναχωρεί για το σπίτι. Ο ασθενής μπορεί να σιτιστεί αμέσως εφόσον λάβει τοπική αναισθησία ή μετά από μερικές ώρες σε περίπτωση γενικής αναισθησίας. Η μόνη δυσφορία που δημιουργείται στον ασθενή είναι η ευαισθησία της βαλάνου η οποία αποκαθίσταται σε περίπου 3 ημέρες.


Συνιστάται η αποχή από την εργασία για 2-3 ημέρες. Καλό να αποφεύγεται η έντονη άσκηση (γυμναστήριο ή άθληση) για 7 ημέρες, καθώς και η σεξουαλική δραστηριότητα για 4 εβδομάδες.Αρθρογράφος: Αναγνώστου Θ. Ιωάννης - Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος - Υπ.Διδάκτωρ ΑΠΘ

www.anagnostou-urology.gr

Εγνατία 96 Θεσσαλονίκη

‪Τ: 2310-240673‬