Συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις του χειμώνα

Echinacea

Υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότητα την προσβολή από τους ιούς του χειμώνα.

Έχει διαπιστωθεί η ασφάλεια της, όταν χορηγείται για μέχρι 10 ημέρες. Μερικές από τις παρενέργειές της περιλαμβάνουν γαστρεντερικά κυρίως ενοχλήματα, άσχημη γεύση, ξηροστομία και ζαλάδα.

Είναι καλό να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη στα παιδιά (2-11 χρονών) γιατί ένα μικρό ποσοστό αυτών, περίπου 7% εμφανίζουν αλλεργία στη λήψη της.

Αλληλεπιδρά με την καφεΐνη, μειώνοντας το μεταβολισμό της και επομένως αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών της, όπως ταχυκαρδία, νευρικότητα και πονοκέφαλο.

Επίσης αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, όπως αντιβιώσεις (κλαριθρομυκίνη), ορισμένες στατίνες, β-αναστολείς (προπανολόλη), αντιψυχωσικά (ολανζαπίνη). Θα ήταν καλό να αποφεύγεται η σύγχρονη χορήγησή τους.

*Δεν πρέπει να δίνεται σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα.



Βιταμίνη C

Είναι μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες που λαμβάνουμε κυρίως μέσα από φρούτα, όπως εσπεριδοειδή. Αν και έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες σχετικά με το όφελος της λήψης συμπληρωμάτων της για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού δεν έχει μετά βεβαιότητας αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων.

Ωστόσο είναι ιδιαίτερα ευεργετική, όταν λαμβάνεται σε καθημερινή βάση από ανθρώπους που εκτίθενται στο κρύο (security) ή είναι σωματικά καταπονημένοι λόγω δουλειάς ή ενασχόλησης με τον αθλητισμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μετάδοσης ως και κατά 50%.

Είναι ασφαλής η χορήγησή της ακόμα και σε μεγάλες δόσεις. Όταν η ημερήσια κατανάλωση υπερβαίνει τα 2000mgr, μπορεί να προκληθούν γαστρεντερικές διαταραχές όπως ναυτία, εμετός και να επηρεαστούν τα νεφρά. Αντενδείκνυνται επίσης σε ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD.


Ψευδάργυρος

Έχει διαπιστωθεί πως αν και δε βοηθάει στην πρόληψη από τα κρυολογήματα, εν τούτοις μάλλον συμβάλλει στη μείωση της έντασης και της διάρκειας των συμπτωμάτων τους λόγω ενδεχόμενης αντιικής δράσης, αρκεί να ληφθεί μέχρι και 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα όπως αντιβιώσεις (κινολόνες και τετρακυκλίνες), σκευάσματα για την οστεοπόρωση (βιοφωσφονικά) και επίσης με σκευάσματα σιδήρου, ασβεστίου και μαγνησίου, μειώνοντας την απορρόφησή της. Σε συνδυασμό με την καφεΐνη, μειώνεται η απορρόφησή του.

Είναι πιθανόν να προκαλέσει γαστρεντερικά ενοχλήματα, υπνηλία, κεφαλαλγία και να αφήσει μεταλλική γεύση στο στόμα όταν λαμβάνεται σε δόσεις άνω των 30 mgr την ημέρα.

Είναι γενικά καλά ανεκτό και ασφαλές, όταν λαμβάνεται για μικρό χρονικό διάστημα: 5-10 μέρες.


Βιταμίνη D

Η σημαντική αυτή βιταμίνη λέγεται αλλιώς και βιταμίνη του ήλιου. Συντίθεται στο δέρμα, όταν το τελευταίο εκτίθεται στον ήλιο και αποθηκεύεται στο λίπος του σώματος, από όπου και απελευθερώνεται όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Βρίσκεται επίσης σε μικρές ποσότητες σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος),το κόκκινο κρέας το τυρί, τα μανιτάρια και τους κρόκους των αυγών.

Παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό μας και επομένως στην ανάπτυξη και υγεία των οστών και των δοντιών. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια έχουν επίσης διαπιστωθεί πολλαπλά οφέλη της

• Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

• Διασφαλίζει την ευρωστία του νευρικού συστήματος

• Συμβάλλει στην πρόληψη ή και καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

• Βοηθάει στην καλή λειτουργία του καρδιακού και αναπνευστικού συστήματος


[Διαβάστε περισσότερα για τη βιταμίνη D στο "Περί βιταμίνης D"]


Αν και μέχρι τώρα πιστεύαμε πως η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής παρατηρείται μόνο στους κατοίκους των βόρειων κρατών, τα ποσοστά ανεπάρκειας ή έλλειψης της στην ηλιόλουστη χώρα της Ελλάδας αυξάνονται διαρκώς. Η εκτεταμένη χρήση αντιηλιακών, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η παραμονή σε κλειστούς χώρους λόγω εργασίας, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και η εντυπωσιακή άνοδος της παχυσαρκίας είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για το φαινόμενο αυτό.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η λήψη της βιταμίνης D μπορεί να καταπραΰνει τη φλεγμονή και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα προκειμένου να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από τους ιούς.

Λαμβάνεται με σχετική ασφάλεια σε δόσεις ως και 10.000IU ημερησίως. Ωστόσο δε θα ήταν καλό να υπερβούμε τις 4000IU αν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τη λήψη της για σχετικά μεγάλα χρονικά διαστήματα, όχι τουλάχιστον χωρίς προηγούμενη εξέταση.

Η βιταμίνη D συσσωρεύεται στον οργανισμό και υπερβολική ποσότητα στο σώμα μας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μας με συνέπειες όπως:

  • Γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία, εμετός, πόνος στο στομάχι)
  • Κόπωση, ζαλάδα, σύγχυση
  • Διαταραχές στη νεφρική λειτουργία


----

Γράφει η Φαρμακοποιός Ηλιοπούλου Ελένη, www.pharmatopia.gr