Γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε ορό ή θαλασσινό νερό;

Η συχνή χρήση φυσιολογικού ορού ή θαλασσινού νερού βοηθάει στη ρευστοποίηση των βλεννωδών εκκρίσεων της μύτης, άρα και στην καθημερινή της υγιεινή. Κρατώντας τη μύτη καθαρή και ειδικά των παιδιών, προλαμβάνουμε πιθανά κρυολογήματα αλλά και ανακουφίζουμε τον ασθενή από οποιαδήποτε μορφής ρινίτιδα ακόμα και την αλλεργική.


Ποια η διαφορά του θαλασσινού νερού από τον φυσιολογικό ορό;

O φυσιολογικός ορός είναι απλά ένα υδατικό διάλυμα χλωριούχου νατρίου 0,9%. Αντίθετα, το θαλασσινό νερό περιέχει επιπλέον μέταλλα και στοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, θειικά άλατα και ψευδάργυρο, τα οποία έχουν πρόσθετα αντιφλεγμονώδη δράση.


Διαβάστε επίσης: "Περί Βιταμίνης D"


Να χρησιμοποιούμε ισότονο ή υπέρτονο θαλασσινό νερό/ορό;

Τα ισότονα διαλύματα χρησιμοποιούνται κυρίως για τον καθημερινό καθαρισμό της μύτης για την πρόληψη από κρυολογήματα και αλλεργίες. Τα υπέρτονα διαλύματα χρησιμοποιούνται κυρίως για την αποσυμφόρηση, άρα όταν είμαστε ήδη κρυολογημένοι.


Μπορεί η χρήση του θαλασσινού νερού να αποτρέψει τη μετάδοση του κορωνοϊού;

Σύμφωνα με πρώιμες κλινικές μελέτες και βασισμένοι στα θετικά αποτελέσματα που μέχρι τώρα η χρήση του θαλασσινού νερού έχει δώσει στην πρόληψη και καταπολέμηση των ρινοιών και των ιών της γρίπης, το θαλασσινό νερό συνίσταται και στην περίπτωση μόλυνσης από κορωνοιό. Ενδεχομένως συμβάλλει στη γρηγορότερη ανάρρωση όπως και στη μείωση της πιθανότητας μετάδοσης του ιού στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.


*Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33046408/

https://www.ed.ac.uk/usher/news-events/news-2020/salt-water-solution-could-treat-covid-19-symptoms


----

Γράφει η Φαρμακοποιός Ηλιοπούλου Ελένη, www.pharmatopia.gr