Βαρηκοΐα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι βαρηκοΐα;

Η βαρηκοΐα σαν γενικός όρος είναι η πτώση της ακουστικής ικανότητας του ατόμου και πρόκειται για μια πάθηση η οποία δυσχεραίνει την επικοινωνία του με το περιβάλλον.


Πως προκαλείται η βαρηκοΐα;

Μερικά από τα αίτια της βαρηκοΐας είναι οι παιδικές ωτίτιδες, η λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων, τραυματισμοί στο κεφάλι ή στο αυτί, παρατεταμένη έκθεση σε ισχυρούς θορύβους ή και κληρονομικότητα. Μπορεί ακόμη να γεννηθούμε με πρόβλημα βαρηκοΐας ή πλήρη απώλεια ακοής. Η προοδευτική απώλεια ακοής που συμβαίνει αργά και σταδιακά είναι η πιο συχνή μορφή βαρηκοΐας και ονομάζεται πρεσβυακουσία. 


Τι είδη βαρηκοΐας υπάρχουν;

Η βαρηκοΐα διακρίνεται σε 3 ειδή:

·       Βαρηκοΐα Αγωγιμότητας: Σε αυτόν τον τύπο βαρηκοΐας, η βλάβη εντοπίζεται στη μεταβίβαση του ήχου, δηλαδή στον ακουστικό πόρο, στο τύμπανο και στο χώρο πίσω από αυτό. Τα ακουστικά κύματα και οι δονήσεις δε φτάνουν ως τον κοχλία ώστε να γίνουν ηλεκτρικά σήματα. Η βαρηκοΐα αγωγής αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή ή επέμβαση.

·       Νευροαισθητήρια Βαρηκοΐα: Στην περίπτωση αυτή, η βλάβη εντοπίζεται στο ακουστικό νεύρο, στον κοχλία και στις δομές του εγκεφάλου. Το αυτί μπορεί να δεχτεί ήχους αλλά αδυνατεί να τους επεξεργαστεί. Συνήθως αυτός ο τύπος είναι μόνιμος και κυμαίνεται από ήπιου έως πολύ σοβαρού βαθμού. Αντιμετωπίζεται πολύ ικανοποιητικά με χρήση ακουστικών βαρηκοΐας.

·       Μεικτού τύπου: Η βαρηκοΐα αυτή είναι συνδυασμός της νευροαισθητήριου και της αγωγιμότητας. Τα συμπτώματα ποικίλουν και είναι συνδυαστικά.


Πώς καταλαβαίνω ότι έχω απώλεια ακοής;

Συνήθως πρώτα το αντιλαμβάνεται ο περίγυρος και έπειτα οι ίδιοι οι βαρήκοοι. Βασικές ενδείξεις είναι η αυξημένη ένταση στην τηλεόραση, να ζητούν από τους συνομιλητές να μιλούν πιο δυνατά ή να επαναλάβουν αυτό που είπαν. Σε βάθος χρόνου, οι βαρήκοοι δεν συμμετέχουν σε συζητήσεις και απομονώνονται.
Τι είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας και τι είδη υπάρχουν;

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ιατροτεχνολογικές συσκευές εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ, οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση της ακοής.

Τα ακουστικά διακρίνονται σε οπισθωτιαία και ενδοτιαία.

Τα οπισθωτιαία ακουστικά τοποθετούνται πίσω από το πτερύγιο του αυτιού και διακρίνονται στα κλασσικά ακουστικά πίσω από το αυτί (Behind The Ear-BTE), και στα ακουστικά των οποίων το μεγάφωνο βρίσκεται εντός του αυτιού (Receiver In Canal-RIC).

Τα ενδωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας τοποθετούνται ολόκληρα εντός του αυτιού και διακρίνονται, αναλόγως με το μέγεθός τους και το πόσο βαθιά εφαρμόζουν στον ακουστικό πόρο, στα μέσα στον αυτί (In The Ear-ITE), σε αυτά που καταλαμβάνουν όλο το ακουστικό κανάλι (In The Canal-ITC), και σε αυτά που βρίσκονται εξ ολοκλήρυου μέσα στον ακουστικό πόρο (Completely In Canal-CIC)


Το ποιον τύπο ακουστικού θα επιλέξουμε, εξαρτάται από την βαρηκοΐα μας, αλλά και τις ανάγκες μας. Ένας εξειδικευμένος ακοοπροθετιστής θα μας βοηθήσει να κάνουμε τη σωστή επιλογή. 


Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όσο πιο γρήγορα γίνεται η τοποθέτηση ακουστικού βαρηκοΐας, τόσο πιο γρήγορα και καλύτερα αποτελέσματα θα έχει ο βαρήκοος.

Γι’ αυτό, αν αντιληφθούμε ότι εμείς ή κάποιος στο περιβάλλον μας έχει απώλεια ακοής, θα πρέπει να τον παραπέμψουμε σε κάποιον ειδικό ακοής!

 

Νικολέτα Σκούρα.

Ακοοπροθετιστής - Ακουστικά Βαρηκοΐα ΣΚΟΥΡΑΣ

Λεωφόρος Βενιζέλου 149, Νέα Σμύρνη, Αθήνα

Υποκαταστήματα:

  • Άγιος Δημήτριος: Αγίου Δημητρίου 50
  • Κολωνάκι: Σκουφά 19
  • Μαρκόπουλο: Ερμού 22
  • Nέος Κόσμος: Μάχης Αναλάτου 51Α

Τ: +30 2109370496

Ε-mail: bgskouras@yahoo.gr

akoustika-skouras.gr