Κοιλιοπλαστική

Όταν βάζουμε κιλά, το δέρμα μας τεντώνεται και διαστέλλεται για να καλύψει το σώμα μας. Όταν αδυνατίζουμε, το δέρμα αυτό πλέον περισσεύει και έτσι χαλαρώνει και κρεμάει. Το ίδιο φυσικά μπορεί να συμβεί και ύστερα από μία εγκυμοσύνη. Κάποιες φορές, συνηθέστερα σε νεότερες ηλικίες, η ελαστικότητα του δέρματος είναι τόσο καλή που δεν αντιλαμβανόμαστε τη χαλάρωση. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως μετά από πολλές ή πολύδυμες κυήσεις, ή ύστερα από μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους (όπως λ.χ. μετά από βαριατρικές επεμβάσεις), η χαλάρωση του δέρματος είναι μεγάλη και δημιουργεί έντονες και βαθιές πτυχές. Οι πτυχές του χαλαρού δέρματος στην περιοχή της κοιλιάς δεν ενοχλούν απλώς αισθητικά, αλλά συχνά είναι εστίες ερυθρότητας, φαγούρας και επώδυνων φλεγμονών. Οι δερματίτιδες αυτές προκαλούνται ή χειροτερεύουν από τη ζέστη, την υγρασία, την τριβή και φυσικά τις μολύνσεις από μικροοργανισμούς. Ενώ τα αδιάκοπα μέτρα προστασίας και υγιεινής βελτιώνουν τα συμπτώματα, η οριστική ανακούφιση έρχεται όταν αντιμετωπιστούν αυτές οι πτυχές. Δυστυχώς η χαλάρωση του δέρματος δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Η γυμναστική θεωρητικά μπορεί να “γεμίσει” το περίσσιο δέρμα με αύξηση της μυϊκής μάζας αλλά μόνο ως ένα βαθμό και συνήθως όχι στα σημεία του σώματος από που χάθηκε το λίπος. Το αδυνάτισμα φυσικά κάνει το πρόβλημα χειρότερο. Οι διάφορες κρέμες θα απογοητεύσουν, ενώ φάρμακα δεν υπάρχουν. Η μόνη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση, δηλαδή η κοιλιοπλαστική.


Η Επέμβαση

Η επέμβαση έχει διάρκεια από 2 έως 4 ώρες και γίνεται κάτω από ολική αναισθησία. Κατά την κοιλιοπλαστική ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί το περιττό δέρμα με μία τομή στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Το σχήμα και το μέγεθος της τομής εξαρτάται από το κλινικό εύρημα και τις ανάγκες του ασθενούς, αλλά συνήθως η ουλή κρύβεται με το εσώρουχο. Μία δεύτερη τομή χρειάζεται συχνά γύρω από τον αφαλό και αυτή όμως κρύβεται με ειδική τεχνική. Αν είναι αναγκαίο, ο πλαστικός χειρουργός θα τοποθετήσει επιπλέον εσωτερικά ράμματα για να αντιμετωπίσει τη διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών ή, σπανιότερα, κήλες του κοιλιακού τοιχώματος. Αυτά βελτιώνουν το τελικό αποτέλεσμα χωρίς πρόσθετες ουλές.


Παρενέργειες και Επιπλοκές

Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και η κοιλιοπλαστική έχει κάποιες πιθανές παρενέργειες. Η συχνότερη είναι παροδικές ενοχλήσεις και ελαφριά ευαισθησία, ενώ σπανιότερα εμφανίζονται μελανιές και μούδιασμα στο κοιλιακό τοίχωμα. Αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο. Ειδικά οι πόνοι αντιμετωπίζονται εύκολα με τα συνήθη αναλγητικά. Βαρύτερες επιπλοκές είναι σπάνιες, αλλά ο σωστά ενημερωμένος ασθενής οφείλει να τις γνωρίζει. Η μόλυνση της πληγής ή η αιμορραγία μπορούν να οδηγήσουν σε δεύτερη επέμβαση, με πιθανώς χειρότερο αισθητικό αποτέλεσμα. Η πνευμονική εμβολή, δηλαδή ένας θρόμβος αίματος που ταξιδεύει και σφηνώνεται στους πνεύμονες, είναι επικίνδυνη για τη ζωή και χρήζει μέτρων πρόληψης όπως οι ειδικές κάλτσες και οι αντιπηκτικές ενέσεις.


[Διαβάστε επίσης: "Πλαστική Στήθους"]


Η Ανάρρωση

Η κινητοποίηση είναι άμεσα δυνατή, φυσικά με την ανάλογη προσοχή. Ένας ειδικός κορσές συμπίεσης είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή και γρήγορη ανάρρωση, αφού αποτρέπει τη συλλογή υγρού στις πληγές, και θα πρέπει να φοριέται συνέχεια για περίπου 6 εβδομάδες. Ο ασθενής θα μπορέσει να επιστρέψει σε καθιστική εργασία μετά από 2 εβδομάδες, ενώ η πιο κοπιαστική δραστηριότητα πρέπει να αποφευχθεί για 4 έως 6 εβδομάδες. Οι ουλές είναι αρχικά κόκκινες, αλλά με το χρόνο θα πάρουν το χρώμα του δέρματος. Αυτή η διαδικασία διαρκεί από 3 έως 12 μήνες. Σε αυτό το διάστημα είναι σημαντικό να προστατευτούν από την ηλιακή ακτινοβολία, αφού αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το τελικό χρώμα που θα πάρουν.


Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά και διαρκούν για πολλά χρόνια, εκτός αν ο ασθενής έχει μεγάλες αυξομειώσεις βάρους ή μείνει έγκυος μετά την επέμβαση. Η κοιλιοπλαστική ανήκει σε μια οικογένεια επεμβάσεων που έχουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Εκτός από το να βελτιώνει το σχήμα του σώματος, η κοιλιοπλαστική συνεισφέρει σημαντικά και στη σωματική υγεία και επιπλέον βοηθάει τους ασθενείς να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Για όλους αυτούς τους λόγους, όσοι την επιλέγουν παγκοσμίως είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.


Αρθρογράφος: Φώτιος Κολιτσιδάκης - Πλαστικός Χειρουργός

www.kolitsidakis.gr

ΕΓΝΑΤΙΑ 86 & ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ - 4ος ΟΡΟΦΟΣ, 54623, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τ: +302311825640