Πλαστική Στήθους

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η Πλαστική Χειρουργική, περισσότερο από άλλες ιατρικές ειδικότητες, συνοδεύεται από παρανοήσεις και σύγχυση. Πολλοί όροι είναι μάλλον δυσνόητοι, ή δημιουργούν μία λανθασμένη ή ελλειπή εικόνα της ειδικότητας. Μία τέτοια έννοια είναι η “πλαστική στήθους”. Τι ακριβώς σημαίνει και γιατί είναι τόσο δημοφιλής;


Διαφορετικά Προβλήματα, Διαφορετικές Λύσεις

Κάθε στήθος είναι ξεχωριστό, επομένως μία πλαστική στήθους δε θα μπορούσε να είναι κατάλληλη για κάθε γυναίκα. Οι αισθητικές επεμβάσεις στο στήθος χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: την αυξητική στήθους, τη μειωτική στήθους και την ανόρθωση στήθους. Αν χρειάζεται, αυτές συνδυάζονται και μεταξύ τους.


Η Αυξητική Στήθους

Για μία γυναίκα που θέλει να αυξήσει το μέγεθος των μαστών της, η ιατρική προσφέρει την αυξητική στήθους. Κατά την επέμβαση, ο πλαστικός χειρουργός τοποθετεί ειδικά ενθέματα σιλικόνης με καλά κρυμμένες τομές. Η αυξητική στήθους έχει διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την ακριβή θέση και το σχήμα των ενθεμάτων, αλλά σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι άμεσο. Τα ενθέματα στήθους είναι ασφαλή και μπορούν να δώσουν ένα πολύ φυσικό αποτέλεσμα.

Μία άλλη επιλογή αν κάποιος δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει εμφυτεύματα στήθους είναι η αυξητικής στήθους με λιπομεταφορά. Σε αυτήν την επέμβαση ο πλαστικός χειρουργός αναρροφά λίπος από άλλο μέρος του σώματος (π.χ. την περιοχή της κοιλιάς) και το εμφυτεύει στο στήθος για να αυξήσει τον όγκο του. Όλη η διαδικασία γίνεται με μία επέμβαση.

Ειδική περίπτωση είναι οι επεμβάσεις αποκατάστασης μετά από ακρωτηριαστικές επεμβάσεις για καρκίνο του στήθους ή τραύμα. Εδώ ο πλαστικός χειρουργός μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει τον μαστό εκ νέου, αν αυτό χρειάζεται.

Όσο για το ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος του στήθους, αυτό εξαρτάται. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να σέβεται την επιθυμία της ασθενούς, να ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας και φυσικά να ταιριάζει στο υπόλοιπο σώμα. Η αποφυγή υπερβολών εξασφαλίζει όχι μόνο ένα περισσότερο φυσικό αποτέλεσμα, αλλά και τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.




Η Μειωτική Στήθους

Σε κάθε συζήτηση για πλαστική στήθους, οι περισσότεροι σκέφτονται την αυξητική. Ωστόσο η μειωτική επέμβαση των μαστών είναι μία από τις πιο σημαντικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, αφού έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Ένα δυσανάλογα μεγάλο στήθος μπορεί να εμποδίζει τις σωματικές δραστηριότητες αλλά και να προκαλέσει μία σειρά από ιατρικά προβλήματα όπως πόνο στον αυχένα και τη μέση και φλεγμονές του δέρματος.

Στη μειωτική στήθους ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί τον περιττό όγκο και μεταφέρει τις θηλές σε ψηλότερη θέση. Με αυτόν τον τρόπο ο μαστός είναι όχι μόνο μικρότερος, αλλά έχει και μία περισσότερο νεανική όψη.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι μειωτικές επεμβάσεις στο ανδρικό στήθος, που αποτελούν τη χειρουργική θεραπεία σε περιπτώσεις γυναικομαστίας και ψευδογυναικομαστίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθάει η λιποαναρρόφηση, ενώ σε άλλες ακολουθείται μία διαδικασία που μοιάζει με τη μειωτική του γυναικείου στήθους.


[Διαβάστε επίσης: "Μουσική και καλή διάθεση... Αυτά τα δύο πάνε μαζί!"]


Η Ανόρθωση Στήθους

Όπως και στο πρόσωπο, ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του και στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο γυναικείο στήθος ύστερα από εγκυμοσύνες ή αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, καθώς οι αλλαγές στον όγκο των μαστών αφήνουν περίσσεια δέρματος. Όταν ο πλαστικός χειρουργός καλείται να αντιστρέψει την επίδραση της βαρύτητας χωρίς απαραίτητα να αυξήσει ή να μειώσει τον όγκο του στήθους, τότε μιλάμε για ανόρθωση στήθους.

Κατά την ανόρθωση ο ιατρός αφαιρεί το περιττό δέρμα και μεταφέρει τις θηλές σε ψηλότερη θέση. Αν είναι επιθυμητό, η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί και με αυξητική με ενθέματα σιλικόνης.


Άλλες Πλαστικές Επεμβάσεις στο Στήθος

Πέρα από τις “κλασικές” πλαστικές στήθους, υπάρχουν οι χειρουργικές επεμβάσεις που διορθώνουν συγκεκριμένες παθήσεις του μαστού που δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το μέγεθος ή τη θέση τους.

Αρκετά συνηθισμένος είναι ο σωληνωτός (ή σωληνοειδής) μαστός. Σε αυτήν την εκ γενετής δυσπλασία του στήθους, ο ένας ή και οι δύο μαστοί είναι υποπλαστικοί, ιδιαίτερα στον κάτω πόλο, με αποτέλεσμα να προβάλλουν σαν σωλήνες. Η ανατομικά πολύπλοκη φύση αυτού του προβλήματος σημαίνει ότι δεν αποκαθίσταται ικανοποιητικά με μία κλασική ανόρθωση.

Σε άλλες περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να μην αφορά όλο τον μαστό, αλλά να περιορίζεται στη θηλή. Θηλές που είναι ασύμμετρες ή κοιτάνε προς τα μέσα μπορούν να διορθωθούν με συγκριτικά μικρές επεμβάσεις και συνήθως με τοπική αναισθησία. Ειδικότερα στην εισολκή θηλής που αποκτάμε αργότερα στη ζωή μας πρέπει να συμβουλευτούμε ιατρό για να διερευνηθούν τα αίτια που την προκάλεσαν.

Από το θέμα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και τις έκτοπες ή υπεράριθμες θηλές, που μπορούν να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του κορμού. Αυτές είναι δυνατό να ενοχλούν μόνο αισθητικά ή και να προκαλούν δυσφορία. Τις περισσότερες φορές η αφαίρεσή τους είναι μία γρήγορη διαδικασία, παρόμοια με την εκτομή ενός σπίλου ή ελιάς.


Επιλέγοντας την Κατάλληλη Επέμβαση

Είναι λοιπόν φανερό πως υπάρχουν τόσες “πλαστικές στήθους” ώστε αυτή δεν θα μπορούσε να είναι παρά μονάχα μία σύντομη περίληψη. Οι επεμβάσεις είναι όσες και οι πολλές διαφορετικές ανάγκες για τη βελτίωση της εμφάνισης και της ποιότητας ζωής.

Σήμερα η Πλαστική Χειρουργική προσφέρει πολλές επιλογές σε γιατρούς και ασθενείς. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε ξεκάθαρο και ρεαλιστικό στόχο, ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε τη σωστή επέμβαση. Έτσι το αποτέλεσμα θα είναι φυσικό, ωραίο και θα ικανοποιήσει περισσότερο και για περισσότερο χρόνο.


Αρθρογράφος: Φώτιος Κολιτσιδάκης - Πλαστικός Χειρουργός

www.kolitsidakis.gr

ΕΓΝΑΤΙΑ 86 & ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ - 4ος ΟΡΟΦΟΣ, 54623, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τ: +302311825640